SSI:Sesudah Sedekad Intesaber


Semakin ramai wajah yang saya tidak kenali. Bilik ketua bidang terasa kehilangan beberapa insan. Kunjungan 1 malam saya tidak mengecewakan bahkan terisi dengan ‘kejutan’. Tingkatan 1 sudah berani mengendalikan program, Tingkatan 5 masih terkesan dengan tazkirah ‘lidi’ saya.

Catatan Sabak Bernam
1) Melaksanakan kerja membersihkan dorm dan surau As-Syakirin yang satu itu ialah tarbiah berterusan. Sebagai pewaris budaya ilmu hendaklah sentiasa istiqamah menjaga kebersihan diri dan persekitaran.

Saya merasai suasana surau tanpa pembersih hampagas, hanya penyapu lidi dan kawan yang mengerti berusaha membersihkan karpet lama itu. Kalian wajib mensyukuri nikmat surau berwajah baru dengan sentiasa menjadikannya kemas dan bersih selayaknya tempat sujud kita 5 kali sehari!

2) Batch saya sangat diingati sahabat-sahabat Tingkatan 5 kini.

Manakala saya diingati kerana mendenda mereka (ketika di Tingkatan 1) kerana gagal melaksanakan tugasan membersihkan surau. Aduhai junior!

3) Satu perkara yang sangat menyentuh hati, ialah kesempatan menyantuni para makcik cleaner, makcik dobi dan pak guard. Perangai pewaris budaya ilmu yang wajib ada ialah menghormati orang di sekeliling anda tanpa mengira besar kecil peranannya!

4) Terima kasih cikgu Abdul Rashid atas sembang yang panjang lebar mengenai Penilaian Berasaskan Sekolah (PBS) yang mudah benar disalah faham kebanyakan orang.

Ini perjuangan nafas panjang pendidik untuk mengislahkan sistem pendidikan kita, setelah berpuluh tahun kita mengkotak-kotakkan akademik dan kokurikulum yang memakan korban potensi murid. Saya turut mencatatkan buah fikir saya mengenai proses islah Sesudah Sedekad SBPISB untuk melangkah maju ke hadapan lagi.

Catatan Kuala Lumpur
5) Berbuka puasa dengan keluarga, di rumah lebih berkat daripada berbuka puasa dengan buayafriend/gelifriend anda walaupun di Pavillion.

6) Melepak lama-lama di pusat beli belah terkemuka tidak meningkatkan status sosial anda, bahkan mengurangkan wang saku sendiri.

7) Kita ini masyarakat sopan yang tersesat dalam pembangunan yang penuh biadap.

Sayang semuanya sudah mengecil!

8) MPH Mid Valley telah berpindah ke aras Lower Ground (LG) yang dipenuhi deretan kedai makan. Harapnya selepas orang ramai mengisi perut, lebih ramai yang singgah untuk mengisi minda hingga kenyang.

9) Pengangkutan awam ialah satu kewajipan pihak yang memerintah, bukan khidmat pengiklanan percuma untuk anda.

#sayahanyapemerhatisosialwahaipembacadanSBsekalian

Nota: Saya belum berkesempatan menatap antologi puisi guru-guru saya T_T

About these ads

3 thoughts on “SSI:Sesudah Sedekad Intesaber

  1. ish…saye cukup x suke pbs nie…memeningkan kepala otak saye jer…nak belajar macam biase pun x bole…asyik kene wat pbs je…nape negara kite nie tiru cara negara singapor??…tapi kene hadapinye jugak…soalan susah2 lak tu..band 6 matematik main susah agik tu….errrr…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s